Za Pacijente

Vakcine za melanoma

Vakcine za melanoma su tretmani koji rade na sprečavanju ponavljanja raka nakon operacije kod pacijenata sa melanomom visokog rizika (faze IIB, IIC, III i IV). Mogu se koristiti kao:

  • Adjuvantna terapija: Sekundarno liječenje raka nakon operacije. Pacijenti primaju adjuvantnu terapiju kako bi pomogli odlaganju ili spriječavanju recidiva raka.
  • Imunoterapija: je vrsta liječenja koji aktivira imunološkii sistem tijela da se bori protiv raka. Sistemski lijekovi dostižu sve dijelove vašeg tijela kroz krvotok.
Šta su vakcine za melanoma?

Vakcine za liječenje melanoma mogu biti sistemska ili lokalna terapija.

Imunoterapijske vakcine sadrže ubijene ili intikivisane ćelije melanoma ili dijelove ćelija zvane antigeni. Kao sistemski tretman, antigeni putuju kroz krvotok i stimulišu imunološki sistem tijela da se bori protiv raka u svim dijelovima vašeg tijela.

Za razliku od vakcina za gripu, upalu pluća i drugih bolesti, vakcine melanoma ne spriječavaju melanom. Vakcine su adjuvantna terapija od raka za pacijente koji su već imali operaciju uklanjanja tumora melanoma.

Saznajte više o tome kako rade imunoterapija i adjuvantna terapija.

Najnoviji tretmani za napredni melanom

Pacijenti sa visoko rizičnim melanomom imaju različite opcije liječenja za adjuvantnu terapiju. Saznajte više o najnovijim, najefikasnijim tretmanima: