O Melanomu

Zaštitna odjeća

Danas imamo više mogućnosti nego ikada da budemo bezbjedni od sunca. Važna strategija, koja se često zanemaruje, je prikrivanje – i zaštita sebe – upotrebom odjeće. Od nošenja dugih pantalona i rukava do pronalaženja odjeće posebno dizajnirane da vas zaštiti od ultraljubičastog svjetla – odjeća je lak način da brzo zaštitite kožu od sunca bez gnjavaže i gužve koju kreme za sunčanje ponekad mogu da izazovu.

Prvo pravilo kada je u pitanju prekrivanje je da što je više kože pokriveno, to bolje. Na primjer, ako ste na plaži nosili košulju dugih rukava, duge pantalone i šešir širokog oboda, bili biste daleko zaštićeniji nego da ste preko bikinija nosili kratke hlače. Odjeća je vaša prva linija odbrane od sunčevih zraka. Međutim, u kombinaciji sa drugim strategijama zaštite od sunca, kao što je nošenje (i ponovno nanošenje) kreme za sunčanje, pronalaženje hlada i izbjegavanje sunčevih zraka – možete maksimalno povećati svoju zaštitu i kreirati svakodnevnu rutinu zaštite od sunca koja vam odgovara.

Šta je UPF odjeća?

Dok sva odjeća nudi određenu zaštitu od sunca, neke tkanine su posebno dizajnirane (i testirane) da vam ponude značajnu zaštitu, ono što stručnjaci nazivaju UPF odjećom. UPF ili ultraljubičasti zaštitni faktor se koristi za mjerenje efikasnosti odjeće za zaštitu od sunca. Konkretno, UPF pokazuje koji dio sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka prodire u tkaninu – što znači da što je UPF ocjena veća, to vam nudi veću zaštitu. Na primjer, košulja sa 100 UPF dozvoljava 1/100-ti dijelu sunčevih UV zraka da prođe do vaše kože (to je samo 1%!), dajući vašem tijelu fantastičan sloj zaštite.

Ono što je SPF kremi za sunčanje, UPF je odjeći.

Šta treba da znam o UPF odjeći?

Dok sva odjeća nudi određeni nivo zaštite od sunca, UPF odjeća je naučno dizajnirana da zaštiti vašu kožu od UV zraka. UPF odjeća je takođe testirana kako bi se osiguralo da dosljedno nudi sličan nivo zaštite, uprkos tome što će se prati ili nositi mnogo puta. Loša strana UPF odjeće je što ponekad može koštati više od uobičajene odjeće.

Šta čini uobičajenu odjeću i UPF odjeću različitim?

Odjeća koja je posebno označena kao UPF može vam pružiti veći mir u vezi sa nivoom zaštite koji nudi. Na primjer, tanka UPF-50 majica nudi značajnu zaštitu dok tanka pamučna majica u prosjeku ima samo UPF-5 – 90% pad zaštite. UPF odjeća je takođe dizajnirana da ponudi konzistentno UV zaštitu mokra ili suva; nešto što normalna odjeća ne može uvijek da pruži.

Faktori koji utiču na zaštitu od sunca koju nudi odeća

Trebalo bi da tražite ova tri faktora kada kupujete odjeću koja nije UPF:

  • Pokrivenost: Najveći faktor koji utiče na količinu zaštite koju nudi odjeća je koliki dio vaše kože pokriva. Što je koža više pokrivena, to je koža više zaštićena.
  • Materijal: Odjeća koja je čvrsto tkana ili debela nudi više prirodne zaštite od opcija male težine. Pored toga, sintetičke tkanine kao što je poliester nude veću zaštitu od potpuno prirodnih tkanina kao što je pamuk.
  • Boja: Tamne boje štite vas bolje od svijetlih boja.

UPF odjeća je posebno dizajnirana da vas zaštiti od UV svijetlosti, tako da može biti napravljena od tanjih i svjetlijih tkanina, a da vam i dalje nudi značajnu zaštitu. Imajte na umu da UPF odjeća štiti samo kožu koju pokriva!

Gdje mogu da nađem UPF odjeću?

Postoji nekoliko kompanija koje rade na novim tehnologijama kako bi razvile najzaštićeniji odjevni predmet. Evo nekih brendova koji prodaju odjeću specifičnu za UPF:

  • Patagonia
  • Solbari
  • Title Nine
  • Coolibar
  • SummerSkin
  • Clare Hare Darien
  • Mott 50
Tretirajte svoju odjeću UPF dodatkom

Drugi način da povećate zaštitu koju nudi odjeća je korišćenje proizvoda kao što je SunGuard. SunGuard, i drugi slični proizvodi, je aditiv za veš koji se dodaje vašoj redovnoj odjeći za do 20 pranja. Tehnologija funkcioniše tako što na vašu odjeću nanosi hemijsku kremu za sunčanje pod nazivom Tinosorb FD, koja apsorbuje UV zrake prije nego što dođu do vaše kože.

Za djecu

Odjeća koja štiti od sunca može biti posebno koristan način da zaštitite djecu od sunca. Djeca imaju posebno osjetljivu kožu kada je u pitanju sunce. Iako nije zamjena za kremu za sunčanje (jer odjeća ne pokriva ruke, vrat, uši itd.), oblačenje vaše djece u UPF odjeću nudi dugotrajnu zaštitu i dodatni mir.