O Melanomu

Kožni melanom

Kožni melanom, ili melanom kože, najčešći je tip melanoma širom svijeta. Kožni melanom je uzrokovan prevelikim izlaganjem ultraljubičastim zracima sunca i sunčanjem u zatvorenom prostoru.

Postoji nekoliko podtipova kožnog melanoma, uključujući melanom koji se širi površno, nodularni melanom, lentigo maligna melanom i amelanotični melanom.

Kada se rano otkrije, kožni melanom se može lako liječiti. Saznajte više o opcijama liječenja melanoma.

Površno šireći melanom

Ovaj tip melanoma se dugo širi po površinskom sloju kože pre nego što prodre dublje i najčešći je oblik ovog kancera (oko 70% svih slučajeva) koji pogađa mlade ljude.

Prvi simptomi melanoma su pojava izrasline (ponekad u nivou kože) neuejdnačene boje i ivica, kao i asimetričnog oblika. Boje ovog melanoma variraju od smeđe i crne,preko crvene i plave, do bijele i boje tena.

Rak kože kod ovog tipa  može se razviti iz benignog mladeža, na bilo kom dijelu tijela, mada se kod muškaraca najčešće javlja na tijelu, kod žena na nogama, a kod oba pola u gornjem dijelu leđa.

Lentigo maligna i Lentigo maligna melanoma

Lentigo maligna, koji se ponekad naziva melanom in situ – ili melanom stadijuma 0, je oblik melanoma koji se najlakše liječi.

Dugo se zadržava na površinskom sloju kože i obično se javlja kao mali segment neznatno uzdignute kože, crne, braon i boje tena. Lentigo maligna se najčešće otkriva kod starijih ljudi, na delovima kože koji su najviše izloženi i oštećeni dejstvom sunca – na licu, ušima, rukama i gornjem dijelu tijela. Kada ovaj oblik kancera postane zloćudan, onda se naziva lentigo maligna melanoma. Lako se mogu pomješati sa staračkim pjegama.

Akralni lentiginozni melanom

Ovaj rak kože se takođe širi blizu površine pre nego što pređe u dublje slojeve. Ipak, umnogome se razlikuje od ostalih tipova kancera, jer se najčešće pojavljuje kao dispigmentacija smeđe ili crne boje ispod noktiju, na tabanima ili na dlanovima. Doduše, ovaj tip melanoma se gotovo isključivo javlja u crnačkoj i azijatskoj populaciji, a vrlo rijetko kod bjelaca.

Nodularni melanom

Nodularni melanom je drugi najčešći tip melanoma kože. Najagresivnija je vrsta melanoma, a javlja se u 10 do 15 procenata svih slučajeva.

Ovaj rak kože, u trenutku kada se dijagnostikuje, najčešće je već invazivan. Maligni melanom se prepoznaje kada se na mjestu mladeža formira kvržica. Najčešće je crne boje, ali može biti i sive, bjele, plave, braon, crvene ili boje kože. Tipična mjesta formiranja ovog tipa melanoma jesu torzo, noge i ruke, uglavnom kod starih ljudi, ali javlja se i mladež na glavi tj tjemenu kod muškaraca.

Metastaziranje

Metastaziranje melanoma se zbiva putem limfnih i krvnih žila. Lokalne metastaze nastaju stvaranjem bližih satelitskih papula ili čvorova koji mogu i ne moraju biti pigmentirani. Može doći do neposrednih metastaza u kožu i unutarnje organe, a ponekad se metastatski čvorovi otkriju prije otkrivanja primarne promjene.

Amelanotični melanom

je najteže klinički dijagnosticirati s obzirom da nema pigmentacije i čini 2 – 8% svih melanoma. Nedostatak pigmenta može biti zbog smanjene produkcije pigmenta ili zbog regresije. Stoga ima i lošiju prognozu jer se uglavnom kasno otkrije. Klinički se radi o ružičasto-crvenoj papuli, plaku ili nodulu promjera 1 mm ili više, a ponekad ljuskave i ulcerirane površine,  pa je pacijentima potrebno ukazati na važnost ružičastih promjena na koži. Bilo koji patohistološki tip melanoma može se manifestirati kao amelanotični melanom.

Dezmoplastični melanom

je rijedak oblik melanoma, češći je kod muškaraca nakon 60. godine života, na aktinički oštećenoj koži. Izgledom podsjeća na ožiljkasto tkivo bjelkaste boje u vidu izraštaja ili čvorića. Može se pojaviti na koži i sluznicama. Vrlo je agresivan.

Verukozni melanom

je rijedak oblik melanoma, koji izgledom podsjeća na seboroičnu keratozu, jednolično pigmentiranu verukoznu tvorbu. Češći je kod žena, na bilo kojoj lokaciji, a najčešće na udovima.

Nevoidni melanom

čini 1% svih melanoma. Izgledom podsjeća na obični nevus, ali ima histološka obilježja i metastatski potencijal melanoma.

Melanom nepoznatog primarnog porijekla

pojavljuje se u 2-3% oboljelih od melanoma. To znači da su u trenutku postavljanja dijagnoze prisutne metastaze u limfnim čvorovima, potkožnim masnom tkivu ili visceralnim organima, a bez prisutnosti primarnog melanoma. Dijagnostički postupci uključuju dermatološki pregled kože cijelog tijela, CT ili MR mozga, CT toraksa, abdomena i zdjelice, oftalmološki pregled.