O Melanomu

Kako genetika doprinosi melanomu

Ako imate porodičnu istoriju melanoma, možda ste zabrinuti koliko genetika – osobine koje se prenose sa bioloških roditelja na njihovu djecu – doprinose vašem riziku od razvoja melanoma ili drugih karcinoma kože. Ovaj članak će opisati genetske faktore rizika koji se mogu naslijediti i izazvati povećanu vjerovatnoću razvoja melanoma.Saznajte više o faktorima rizika od melanoma, naslednom melanomu i genetskom testiranju.

Najčešći faktori rizika za razvoj melanoma

Znamo da je oko 90% melanoma uzrokovano izlaganjem UV zračenju. To znači da se većina slučajeva raka kože, uključujući melanom, pripisuje faktorima načina života koji rezultiraju izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju – a ne genetskim faktorima. Ovo se smatra sporadičnim slučajevima, što znači da se javlja kod ljudi koji nemaju porodičnu istoriju melanoma ili imaju naslednu mutaciju u DNK koja bi povećala njihov rizik od melanoma.

Za većinu porodica, čak i one sa više članova koji su razvili melanom, njihova zajednička istorija izlaganja suncu, kao što su redovni odlasci na plažu, stavlja ih u povećan rizik. Važno je zapamtiti da dobijanje 5 ili više opekotina od sunca u dobi između 15-20 godina može povećati rizik od dobijanja melanoma za 80%.

Nasledni melanom i genetske predispozicije

Genetske promjene u ćelijama tumora melanoma ne mogu se prenijeti sa roditelja na djecu. Ali genetska promjena koja povećava rizik od razvoja melanoma ili drugog raka može se prenijeti, što ljekari nazivaju naslednom osobinom. Prema Nacionalnom institutu za rak, do 10% karcinoma – uključujući melanome – može biti uzrokovano naslednim genetskim promjenama.  Ako imate jednu od ovih naslednih genetskih promjena, imate genetsku predispoziciju koja povećava rizik od razvoja bolesti raka tokom svog života. Važno je napomenuti da neće svi sa genetskom predispozicijom zapravo razviti rak.

Ljudima koji imaju genetsku predispoziciju za melanom često se dijagnostikuje melanom u mlađoj dobi. Oni koji su pogođeni redovno razvijaju više primarnih melanoma tokom svog života. Među ovim ljudima, mutacija gena – ili promjena u DNK sekvenci gena, uzrokuje da se normalne ćelije nenormalno razvijaju ili rastu van kontrole, što na kraju može dovesti do melanoma. U porodicama sa genetskom predispozicijom za melanom, njihov životni rizik od dobijanja melanoma može biti čak 60-90%, u zavisnosti od gena(ova) koji su mutirani. Nasledne mutacije u sledećim genima su povezane sa većim rizikom od razvoj melanoma, uključujući:

 • CDKN2A,
 • CDK4,
 • TERT,
 • POT1,
 • ACD,
 • TERF2IP,
 • MITF i
 • BAP1.

Međutim, većina ovih genskih mutacija javlja se sa relativno niskom učestalošću, što sugeriše da većina naslednih melanoma uključuje više gena koji su mutirani. Iako su mutacije u svim tim genima povezane s povećanim rizikom od razvoja melanoma, postoje mnoge razlike među uključujući koliko su česti, koliko povećavaju rizik pojedinca za razvoj melanoma, gdje se povezani melanomi mogu pojaviti na tijelu (tj. udovi naspram trupa) ili dovode li do većeg rizika od razvoja drugih vrsta raka. Istraživači trenutno rade na boljem razumijevanju ovih naslednih genskih mutacija i načina na koji doprinose povećanom riziku od melanoma i drugih vrsta raka.

Mutacije CDKN2A je najčešći mutirani gen povezan sa povećanim rizikom od razvoja melanoma, što čini 22% slučajeva. Kod pacijenata sa mutacijom CDKN2A, melanom se obično javlja ranije u životu, oko 33-45 godina u poređenju sa 53-61 godinom u opštoj populaciji.

Mutacije u CDK4, TERT, POT1, ACD, TERF2IP, MITF i BAP1 sve su rjeđe od CDKN2A, ali mogu izazvati predispozicije pacijenta na rani početak melanoma i povećati rizik od razvoja drugih karcinoma, kao što su nemelanomski karcinom kože, rak dojke , rak pankreasa, rak jajnika, rak grlića materice i rak želuca. Mutacije u ovim genima takođe mogu biti povezane sa određenim karakteristikama koje su povezane sa povećanom osjetljivošću na razvoj karcinoma kože, kao što su crvena ili plava kosa, pjege, plave ili zelene oči i svjetlije boje kože koje lakše izgore.

Testovi na genske mutacije

Dostupni su genetski testovi koji vam mogu reći imate li bilo kakve genetske mutacije povezane s povećanim rizikom od melanoma.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, dobri kandidati za genetsko testiranje imaju jedno (ili više) od sledećeg:

 • 3 ili više melanoma koji su urasli duboko u vašu kožu (ili se proširili), posebno ako je jedan melanom dijagnostikovan pre vašeg 45. rođendana;
 • 3 ili više krvnih srodnika s jedne strane vaše porodice koji su imali melanom ili rak pankreasa;
 • 2 ili više mladeža neobičnog izgleda koji se nazivaju špic nevusi; i/ili
 • 1 ili više špic nevusa i bliski krvni srodnici imaju (ili su imali) mezoteliom (vrsta raka), meningiom (vrsta tumora na mozgu) ili melanom oka.

Ako odlučite krenuti s genetskim testiranjem, morat ćete dati uzorak svoje DNK za analizu potencijalnih mutacija. Vađenjem krvi ili čak brisom s unutarnje strane obraza ili usta može se dobiti dovoljno DNK za potrebe testiranja.

Iako vam genetsko testiranje može pružiti mnogo korisnih informacija, važno je upamtiti da vam ono ne može definitivno reći hoćete li ili nećete razviti melanom. Međutim, to može biti koristan alat za usmjeravanje vašeg ponašanja kako biste smanjili rizik od melanoma. U vašim razgovorima s genetskim savjetnikom, takođe možete pitati jesu li neke od pronađenih genetskih mutacija povezane s povećanim rizikom za druge vrste raka i šta možete učiniti da ih pratite. Takođe biste trebali razmisliti o dijeljenju rezultata sa članovima uže porodice, kako bi mogli procijeniti vlastiti rizik od razvoja melanoma.

Osobe s povećanim genetskim rizikom od razvoja melanoma trebale bi posjećivati ​​dermatologa radi češćih pregleda za rak kože, kao što je pregled kože cijelog tijela svakih 3-6 mjeseci, uključujući temeljite preglede područja kao što su vlasište, usna šupljina ili genitalna sluzokoža. Vaš liječnik takođe može preporučiti dodatni pregled uključujući digitalnu dermoskopiju ili fotografiranje cijelog tijela. Česti samopregled vlastite kože takođe je važan kako biste uočili bilo kakve nove ili promjenjive tačke na tijelu koje ćete prijaviti svom ljekaru.

Takođe je od ključne važnosti da svakodnevno štitite kožu od sunca korišćenjem kreme za sunčanje i izbjegavanjem direktnog izlaganja suncu što je više moguće. Ove promjene načina života preporučuju se svim oboljelima od melanoma i njihovim srodnicima, bez obzira da li imaju genetski rizik, radi prevencije i ranog otkrivanja melanoma.

Kako se uključiti u istraživanje melanoma

Dr. Pauline Funchain s klinike Cleveland vjeruje da bi nasledni melanom mogao biti češći nego što većina ljekara trenutno smatra. Kako bi proučio ovo pitanje, dr. Funchain je uspostavio Gross Family Melanoma Registry kako bi istražio genetske faktore rizika za melanom i druge vrste raka. Učesnici uključuju porodice sa neuobičajeno visokim stopama raka, koje se podvrgavaju genetskom testiranju i dodatnim kontrolnim testovima tokom nekoliko godina. Registar ima za cilj otkriti važne informacije o naslednom melanomu koje će pomoći liječnicima da identifikuju pojedince s većim rizikom koji još nisu razvili rak, kao i pacijente s melanomom koji bi mogli biti u opasnosti od razvoja drugih vrsta raka.