O Melanomu

Mjesečni samopregled

Kada znate šta da tražite, važno je da svakog mjeseca odvojite vrijeme za temeljno ispitivanje kože. Samopregled se najbolje izvodi u jako osvjetljenoj prostoriji sa pristupom ogledalu pune dužine i sa ručnim ogledalom.

Nije dovoljno samo letimično baciti pogled ka ogledalu, već je potrebno koristiti i čulo dodira – neke promjene možda u početku nisu vidljive golim okom, ali se i te kako osjete pod jagodicama prstiju.

Svaku sumnjivu promjenu treba pregledati i liječnik.

Kako obaviti mjesečni samopregled melanoma

Korak 1: Stanite ispred velikog zidnog ogledala, uzmite češalj ili fen za kosu, kao i ručno ogledalo, kako biste dobro pregledali svaki dio tijela. Počnite s pregledom lica, posebno usta, usana, nosa i ušiju – i sprijeda i sa zadnje strane.

Korak 2: Potom pređite na kosmati deo glave – koristite fen ili češalj da biste imali lakši uvid u svaki segment, a ukoliko imate malo kose, kožu glave pregledajte vrlo detaljno, jer je maligni melanom na glavi prilično čest oblik raka kože.

Korak 3: Zatim se usresredite na ruke – pregledajte prednju i zadnju stranu, od pazuha, preko laktova i šaka pa sve do prostora između prstiju.

Korak 4: Pređite na vrat, grudni koš i gornje dijelove tijela, a žene bi posebno trebalo da obrate pažnju na kožu između dojki i ispod njih.

Korak 5: Okrenite leđa velikom ogledalu i pomoću ručnog ogledala pregledajte zadnju stranu vrata, ramena i leđa, kao i gluteuse i zadnje strane nogu do peta.

Korak 6: Ponovo se okrenite ka zidnom ogledalu i detaljno pregledajte genitalije, prednje strane nogu i stopala, a ispitivanje završite pregledanjem tabana i kože između nožnih prstiju.

Možda ćete željeti da zatražite pomoć od bliskog prijatelja ili voljene osobe da pregledaju teško uočljiva mjesta na vašem tijelu.

Samopregled treba vršiti po mogućnosti jednom mjesečno, jer na taj način stičemo sposobnost boljeg uočavanja promjene koja bi mogla nastati na mladežu ili koži. Za razliku od drugih vrsta kancera, maligni melanom kože obično je vidljiv, a ukoliko se otkrije u ranoj fazi, otklanja se jednostavnom hirurškom intervencijom.

Pored vašeg mjesečnog samopregleda – neki ljekari primarne zdravstvene zaštite će takođe obaviti pregled kože kao dio rutinskog pregleda.

Ako je nešto novo, izgleda da se mijenja ili ne izgleda kako treba, zakažite termin kod svog doktora.