O Melanomu

Faza melanoma 0 ili melanom in situ

Kada je melanom stadijum 0, koji se ponekad naziva „melanom in situ“, ćelije raka su prodrle samo u epidermis (samo spoljašnji sloj kože). Melanom stadijuma 0 je u potpunosti sadržan u ovom sloju i još se nije pomjerio u dublje slojeve kože. Smatra se lokalnim melanomom (ova grupa takođe uključuje melanom I i II stadijuma).

O stadijumu: Stadiranje melanoma je zasnovano na sistemu stadijuma američkog zajedničkog komiteta za rak (AJCC). Sistem dodeljuje stadijum na osnovu rezultata tumorskih čvorova-metastaza (TNM) kao i dodatnih prognostičkih faktora. Cilj je da melanomi istog stadijuma imaju slične karakteristike, mogućnosti liječenja i ishode. Saznajte više o stadijumu melanoma ovdje.

Liječenje: Melanom stadijuma 0 se uklanja hirurški, sa minimalnim, ali jasnim ivicama. Ovo se ponekad naziva ekscizija. Široka lokalna ekscizija, manja operacija, obično liječi lokalni melanom. Saznajte više o tretmanima melanoma ovdje.

Prognoza: Melanom stadijuma 0, ili melanom in situ, je veoma izliječiv. Vrlo je mali rizik od recidiva ili metastaza. Petogodišnja stopa preživljavanja od 2018. za lokalni melanom, uključujući stadijum 0, iznosi 98,4%. Kliknite ovdje da saznate više o stopama preživljavanja melanoma.

Naknadna njega melanoma u stadijumu 0: Nakon što ste liječeni od melanoma stadijuma 0, trebalo bi da sprovodite redovne samopreglede vaše kože i limfnih čvorova i da imate godišnji pregled kože cijelog tijela koji obavlja dermatolog do kraja života.