Za Pacijente

Ciljana terapija

Medicinski istraživači razvijaju nove načine liječenja uznapredovalog melanoma sa većim uspjehom za pacijente. Ciljana terapija je nova, efikasna opcija liječenja koja može smanjiti ćelije raka i tumore i pomoći pacijentima sa melanomom da žive duže.

Šta je ciljana terapija za melanom?

Ciljana terapija je lijek koji ometa funkciju abnormalnih molekula u ćelijama tumora raka koji regulišu njihov rast. Kada molekuli imaju određene genetske mutacije, signaliziraju ćelijama raka da rastu i šire se.

Cilj ciljane terapije je da se ugase mutirani molekuli kako bi se usporio rast ćelija melanoma – bez oštećenja zdravog tkiva.

Ciljana terapija je sistemska, što znači da lijekovi putuju krvotokom do svih dijelova vašeg tijela. Sistemski tretmani raka se bore protiv raka koji su se proširili sa prvobitne lokacije na druge dijelove tijela.

Kako funkcioniše ciljana terapija?

Otprilike polovina svih ćelija melanoma ima genetske mutacije u proteinu BRAF (izgovara se bee-raf). BRAF i MEK, još jedan protein, su molekuli koji pomažu u regulisanju rasta ćelija.

BRAF mutacija pokreće ćelije da se nenormalno razvijaju i dijele se van kontrole. Lijekovi za ciljanu terapiju blokiraju aktivnost MEK proteina i mutiranog BRAF proteina. Na ovaj način lijekovi usporavaju ili zaustavljaju rast i širenje melanoma.

Trenutna ciljana terapija za melanom

Od 2011. godine, američka uprava za hranu i lijekove (FDA) je odobrila mnoge lijekove za ciljanu terapiju. Saznajte više o lijekovima za ciljanu terapiju u ovoj klasi, navedenim od najnovijih do najstarijih:

Encorafenib (Braftovi) + Binimetinib (Mektovi) u kombinaciji

Dabrafenib (Tafinlar) + Trametinib (Mekinist) u kombinaciji

Vemurafenib (Zelboraf) + Cobimetinib (Cotellic) u kombinaciji

Dabrafenib (Tafinlar), BRAF inhibitor

Trametinib (Mekinist), inhibitor MEK

Vemurafenib (Zelboraf), BRAF inhibitor