O Melanomu

Vrste melanoma

Većina melanoma potiče od kože izložene suncu, mada se mogu razviti i na drugim dijelovima tijela, uključujući oči i mjesta zaštićena od sunca kao što su sluzokože ili dlanovi, tabani ili ispod noktiju.

Rak kože ima četiri osnovne kategorije oboljenja.

Tri kategorije melanoma prvo se javljaju u gornjim slojevima kože i ponekad postaju invazivni.

Četvrta kategorija su invazivni melanomi od samog početka, što ih čini ozbiljnijim oblikom bolesti, jer se nalaze u dubljim slojevima kože, odakle mogu da se prošire u druge dijelove tijela.

Patohistološki melanom: površinsko šireći (SSM), nodularni (NM), lentigo maligni melanom (LMM) i akrolentiginozni melanom (ALM).

Rjeđi oblici melanoma su: amelanotički melanom, dezmoplastični, verukozni, nevoidni, melanom nepoznatog primarnog porijekla.

Ako mislite da imate melanom ili bilo koju vrstu raka kože, odmah se obratite ljekaru.

Kožni melanom

Kožni melanom ili melanom kože je najčešći tip melanoma. Saznajte više o kožnom melanomu.

Akralni melanom

Akralni melanom je rijetka vrsta melanoma kože koji se formira na dlanovima, tabanima i noktima ispod prstiju. Akralni melanom je najčešći tip melanoma kod ljudi sa tamnijom kožom. Ne vjeruje se da je uzrokovan izlaganjem ultraljubičastom zračenju. Saznajte više o akralnom melanomu.

Melanom sluzokože

Melanom sluzokože zahvata tkivo sluzokože u tijelu uključujući nosnu šupljinu, sluznicu sinusa i usta, GI trakt, vaginu, anus i druga područja. Melanom sluzokože čini oko 1% svih dijagnoza melanoma. Saznajte više o melanomu sluzokože.

Uvealni melanom

Uvealni melanom, ili melanom oka, javlja se u određenim dijelovima oka, uključujući iris, cilijarno tijelo i horoideu. Saznajte više o uvealnom melanomu.

Drugi karcinomi kože

Dok je melanom najsmrtonosniji rak kože, na sreću nije najčešći. Karcinom bazalnih ćelija (ponekad skraćeno kao BCC) i karcinom skvamoznih ćelija (ponekad skraćeno kao SCC) čine 99% karcinoma kože dijagnostikovanih u Sjedinjenim Državama. Saznajte više o drugim vrstama raka kože.