O Melanomu

Faza melanoma 1

Melanom I stadijuma nije deblji od 1,0 milimetara (oko veličine naoštrenog vrha olovke), sa ili bez ulceracije (prelomljene kože). Nema dokaza da se melanom stadijuma I proširio na limfna tkiva, limfne čvorove ili organe tijela.

Melanom stadijuma I se smatra lokalnim melanomom (ova grupa takođe uključuje melanom stadijuma 0 i melanoma stadijuma II).

Melanom I stadijuma je podijeljen u dvije podgrupe:

Stadijum IA Melanom: Tumor melanoma je manji od 1,0 milimetara debljine (manje od veličine naoštrenog vrha olovke) sa ili bez ulceracije (prelomljena koža) kada se posmatra pod mikroskopom.

Stadij IB Melanom: Tumor melanoma je veći od 1,0 milimetara i manje od 2,0 milimetara debljine bez ulceracije.

O stadijumu: Stadiranje melanoma je zasnovano na sistemu stadijuma američkog zajedničkog komiteta za rak (AJCC). Sistem dodjeljuje stadijum na osnovu rezultata tumorskih čvorova-metastaza (TNM) kao i dodatnih prognostičkih faktora. Cilj je da melanomi istog stadijuma imaju slične karakteristike, mogućnosti liječenja i ishode. Saznajte više o stadijumu melanoma ovdje.

Liječenje melanoma u stadijumu 1: Melanom u stadijumu I se liječi hirurškim uklanjanjem tumora. Široka lokalna ekscizija, manja operacija, obično liječi lokalni melanom. Ovo može biti praćeno biopsijom sentinel limfnih čvorova u nekim slučajevima, ali to se ne preporučuje za sve pacijente. Saznajte više o tretmanima melanoma ovdje.

Prognoza za stadijum 1 melanoma: Uz odgovarajući tretman, melanom stadijuma I je veoma izliječiv. Postoji nizak rizik od recidiva ili metastaza. Petogodišnja stopa preživljavanja od 2018. za lokalni melanom, uključujući stadijum I, iznosi 98,4%. Kliknite ovdje da saznate više o stopama preživljavanja melanoma.

Naknadna preventiva melanoma u stadijumu 1: Nakon liječenja melanoma u stadijumu I, trebalo bi da obavljate mjesečne samopreglede kože i limfnih čvorova i da imate godišnji pregled kože cijelog tijela do kraja života. Takođe bi trebalo da se podvrgnete ljekarskom pregledu svakih 6 do 12 mjeseci tokom prvih 5 godina, a zatim jednom godišnje po potrebi.