O Melanomu

Stadijum melanoma

Jedna od najvažnijih stvari nakon saznanja da imate melanom je određivanje njegovog stadijuma (u kojoj mjeri se melanom proširio u vašem tijelu). Poznavanje stadijuma melanoma pomaže u određivanju vaše prognoze i identifikaciji najboljeg plana liječenja za vas.

Određivanje stadijuma melanoma je zasnovano na sistemu američkog zajedničkog komiteta za rak (AJCC) koji koristi tri ključne informacije za dodjeljivanje klasifikacija tumor-čvor-metastaza (TNM). U 2016. godini, AJCC je proširio svoje smjernice kako bi uključio dodatne prognostičke faktore zasnovane na dokazima. Cilj je da se stvori jedinstven sistem stadija uz pretpostavku da će melanomi istog stadijuma imati slične karakteristike, mogućnosti liječenja i ishode. 

Važno je napomenuti da dok se stacioniranje koristi da bi se razumjelo koliko je melanom napredovao kroz tijelo, druge mjere poznate kao Breslovova dubina i Klark nivo se odnose na biopsiju specifičnog melanoma, kako dubine tako i debljinu. Iako su povezani, stadijum melanoma i Breslovova dubina ili Klark nivo mjere različite stvari koje nisu zamenljive. Saznajte više o Breslovovoj dubini i Klarkovom nivou ovdje.