O Melanomu

UV indeks

Možda ste čuli: „Sunčevi UV zraci su najjači u vremena od 10 do 16 časova.” Ali kako se to utvrđuje? Ova izreka zapravo upućuje na UV indeks, alat koji predviđa nivoe ultraljubičastog zračenja na skali od 1 do 11+, dajući vam više informacija kako biste utvrdili koja su ponašanja potrebna da biste ostali zaštićeni od sunca.

Šta je UV indeks?

UV indeks daje dnevnu prognozu očekivanog rizika od prekomjernog izlaganja suncu. Indeks predviđa nivoe UV intenziteta na skali od 1 do 11+, pri čemu 1 označava minimalan rizik od prekomjernog izlaganja, a 11+ veoma visok rizik. UV indeks uzima u obzir lokaciju, nadmorsku visinu, doba dana, lokalne vremenske uslove, pa čak i pokrivenost oblakom da bi procjenio nivo UV zračenja koji će vjerovatno doći do tla. UV indeks pruža korisne informacije koje vam mogu pomoći da planirate aktivnosti na otvorenom, kao što je da li treba da nosite šešir? UPF odjeću? itd.

Kako se može koristiti UV indeks?

UV indeks pruža korisne informacije koje vam mogu pomoći da isplanirate svoj dan i minimizirate izloženost ultraljubičastom zračenju.

Na primjer, pošto je UV indeks najviši između 13:00 i 15:00, ako odlučite da kosite travnjak ili idete u bazen sredinom dana, mogli biste biti izloženi ekstremnim nivoima ultraljubičastog zračenja. Čekanje samo nekoliko sati može dramatično smanjiti vašu izloženost.

Koji su "nivoi" UV indeksa?

UV indeks se kreće od 1 do 11+. Što je veći broj, više ćete biti izloženi UV zračenju. Kada je UV indeks blizu 11+, trebalo bi da budete posebno oprezni u vezi sa svojim navikama zaštite od sunca. U nastavku pronađite UV indeks i odgovarajući nivo izloženosti ultraljubičastom zračenju.

Morate biti posebno oprezni kada je UV indeks negde od visokog do ekstremnog. Između ovih opsega, moguće je izgoreti u roku od nekoliko minuta od nezaštićenog izlaganja suncu.

Kako da znam UV indeks za moju oblast?

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) pruža besplatan alat za traženje UV indeksa vaše zajednice. EPA je takođe kreirala besplatnu aplikaciju za preuzimanje kompatibilnu sa iOS i Android uređajima – preuzmite je ovdje. Neke vremenske aplikacije za pametne telefone takođe uključuju ove korisne informacije.

Da li to znači da ne moram da nosim kremu za sunčanje ili UPF odjeću ako je „izvan špica?“

Ne. Stalno ste izloženi ultraljubičastom zračenju kada ste na suncu. Oštećenja od sunca dešavaju se zimi i kada je oblačno. Važno je zapamtiti da je šteta od sunca kumulativna – tako da se čak i male količine izlaganja povećavaju tokom vremena. UV zraci se takođe odbijaju od vode, pijeska i snijega, što može efikasno udvostručiti vašu izloženost.