O Melanomu

Šta tražiti

Svako od nas ima jedinstvenu konstelaciju mladeža i pjega po tijelu. Na sreću, melanom često ima svoje znake koji ukazuju na to – evo šta treba da tražite kod sebe i onih koje volite.

Saznajte više o podtipovima melanoma i pogledajte slike ovdje.

ABCDE melanoma:

Potražite mladež ili izrasline koje su asimetrične, imaju nepravilne ivice, pokazuju promjene u boji, imaju prečnik veći od veličine gumice za olovku ili su evoluirali u veličini ili debljini. Ako primjetite jedan ili više ovih znakova, obratite se svom ljekaru.

Skraćeni akronim ovog pravila odnosi se na početna slova naziva promjena koje se uočavaju kod pregleda kožnih izraslina i sumnje na zloćudnu promjenu.

A asimetrija (engl. Asymetry) – melanomski mladeži su asimetrični, nejednakih polovina.

B rubovi (engl. Borders) – melanomski mladeži imaju nepravilne, nazubljene, valovite rubove.

C boja (engl. Color) – kod melanomskih mladeža u promjeni je prisutno više boja i nijanse (od svijetlo smeđe, crne, crvene, ružičaste)

D veličina (engl. Diameter) – melanomski mladež u pravilu je veći od 6 mm, ali može biti i manji.

E – razvoj (engl. Evolution) – melanomski mladež s vremenom mijenja veličinu, boju, debljinu, oblik uz pojavu dodatnih simptoma (krvarenje, svrbež, curenje tekućine).

Promjene koje odstupaju od tzv. ABCDE pravila potrebno je dodatno pregledati kod liječnika.

F – ružno pače (engl. Ugly Duckling) – još jedna maksima koja se lako pamti je da tražite „ružno pače“ na svojoj koži. Ružno pače je svaki mladež koji ne liči na ostatak mladeža na vašem tijelu. Za mnoge ljude ovo je lakše zapamtiti od ABCDE kriterijuma – sa sličnim rezultatima.

Ako primjetite bilo koji od ovih znakova – ili vidite šta bi moglo biti ružno pače – obratite se svom ljekaru što je pre moguće.

Kod djece i mladih, melanom često nema uvijek istu karakterističnu tamnu boju koja se vidi kod odraslih. Umjesto toga, pedijatrijski melanom se može pojaviti kao ružičasta, žućkasta ili čak bijela kvrga ili lezija nalik bradavicama. Ako primjetite nešto zabrinjavajuće – razgovarajte sa svojim ljekarom što je pre moguće.