Za Pacijente

T-VEC (Imlygic™)

Imunoterapija je tretman raka koji direktno ubija ćelije raka i stimuliše imuni sistem tela da se bori protiv raka, kao što je melanom.

Imligic (talimogene laherparepvec, ili T-VEC) je lokalni imunoterapijski tretman koji ubija ćelije melanoma u koži i limfnim čvorovima.

Šta je T-VEC (Imlygic)?

T-VEC je onkolitička virusna terapija, tretman koji koristi virus da inficira i ubije ćelije raka uz izbjegavanje normalnih, zdravih ćelija. T-VEC je napravljen od genetski modifikovanog virusa herpesa, opšte poznatog kao virus herpesa. Terapija je dizajnirana da se replicira unutar ćelija melanoma kako bi ubila te ćelije. Takođe može poboljšati sposobnost imunog sistema da se bori protiv raka.

Kako radi T-VEC (Imlygic)?

Vaš ljekar ubrizgava T-VEC direktno u tumore melanoma. Virus se zatim replicira unutar ćelija, uzrokujući njihovo pucanje i umiranje. T-VEC je lokalni tretman, što znači da se primjenjuje direktno na lezije melanoma za liječenje tih ćelija.

Tačan način na koji T-VEC djeluje na imunološki sistem nije u potpunosti poznat. Stručnjaci za rak vjeruju da, pored direktnog ubijanja ćelija, virus takođe može da proizvede imuni odgovor protiv melanoma oslobađanjem:

 • Antigena (supstance koje podstiču imuni odgovor) izlučuju se iz tumorskih ćelija
 • Proteina (GM-CSF) koji stimuliše imuni sistem
Koji pacijenti imaju koristi od T-VEC (Imlygic)?

2015, američka administracija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je T-VEC kao prvu onkolitičku virusnu terapiju. FDA je odobrila T-VEC za pacijente sa uznapredovalim melanomom (Stadij IIIB, IIIC ili IV) koji se ne može u potpunosti ukloniti operacijom. Liječenje se ubrizgava direktno u tumore koji su:

 • Kožni (u koži)
 • potkožno (ispod kože)
 • Nodal (unutar limfnih čvorova)

T-VEC možda nije za određene pacijente, kao što su oni koji:

 • su trudni
 • Imaju oslabljen imuni sistem uzrokovan nedostatkom imuniteta, rakom krvi ili koštane srži (kao što je leukemija ili limfom), upotrebom steroida ili HIV/AIDS-om

Pacijenti treba da razgovaraju o T-VEC i drugim imunoterapijskim tretmanima sa svojim ljekarima kako bi razumjeli potencijalne rizike i koristi određenog liječenja.

Kako se daje T-VEC (Imlygic)?

Pacijenti dobijaju T-VEC kao intralezionalnu (u tumor) injekciju.

 • Nakon inicijalne injekcije, pacijenti dobijaju drugu dozu tri nedjelje kasnije.
 • Pacijenti dobijaju sljedeće doze svake dve nedjelje tokom najmanje šest mjeseci, sve dok ne ostane tumora za injekcije ili dok ne bude potreban drugi tretman.
 • T-VEC možete primati 6 mjeseci ili duže.
 • Pacijenti obično nastavljaju da uzimaju ovaj lijek, sve dok se njihov melanom ne pogorša ili dok ne dožive neprihvatljive neželjene efekte.
Koji su ciljevi T-VEC-a (Imlygic)?

T-VEC djeluje kao ciljana terapija za:

 • Uništenje ćelija melanoma
 • Smanjenje lezije melanoma na koži i limfnim čvorovima

Nije dokazano da T-VEC poboljšava ukupno preživljavanje ili smanjuje metastatski melanom (melanom koji se proširio na mozak, kosti, jetru, pluća ili druge organe).

Tretmani melanoma, kao što je T-VEC, imaju neželjene efekte, koji ponekad mogu biti ozbiljni. Pacijenti treba da razgovaraju sa svojim ljekarom kako bi saznali više o neželjenim efektima T-VEC-a i drugih opcija liječenja melanoma.

Najnoviji tretmani za uznapredovali melanom

Saznajte više o najnovijim, najefikasnijim tretmanima za pacijente koji imaju uznapredovali melanom: