Za Pacijente

Biopsija sentinel limfnog čvora

Biopsija sentinel limfnog čvora (SLNB) je hirurška procedura koja se koristi da bi se utvrdilo je li melanom – ili druge vrste karcinoma – proširile izvan mjesta nastanka. SLNB je važan alat koji pomaže vašem ljekaru da odredi stadijum ili obim vašeg melanoma. To će vam zauzvrat dati dodatne informacije za donošenje odluka o budućem liječenju.

Šta je limfni čvor?

Limfni čvorovi su mali organi koji igraju važnu ulogu u imunološkom sistemu tijela. Limfni čvorovi igraju ključnu ulogu u filtriranju i praćenju limfne tečnosti, koja nosi otpadne tvari, patogene i imunološke ćelije. Limfni čvorovi međusobno su povezani u cijelom tijelu pomoću limfnih sudova – ili žila. Limfni sudovi su veoma slični venama koje sakupljaju i nose krv po cijelom tijelu.

Limfni čvorovi sadrže bijela krvna zrnca koja pomažu tijelu u borbi protiv infekcije. Bijela krvna zrnca štite od stranih supstanci kao što su virusi i bakterije. Ako se otkriju, ove ćelije će aktivirati imunološki odgovor. Zbog toga vaši limfni čvorovi mogu nateći kada se ne osjećate dobro.

Centralizovane grupe limfnih čvorova nalaze se na vratu, ispod pazuha, grudnog koša, stomaka i prepona.

Limfni čvorovi također se koriste za određivanje je li rak metastazirao ili se proširio sa svog početnog mjesta. Mnogi kanceri – uključujući melanom – koriste limfni sistem čvorova i sudova za širenje.

Sentinel limfni čvorovi su limfni čvorovi koji su najbliži vašem tumoru i prvi čvorovi do kojih je vjerovatno došao rak.

Za šta je SLNB?

Biopsija sentinelnog limfnog čvora (SLNB) se koristi da bi se utvrdilo da li se melanom proširio sa svog početnog ili primarnog mjesta.

Negativan SLNB rezultat sugeriše da se vaš melanom nije proširio sa kože na obližnje limfne čvorove ili druge organe. Pozitivan SLNB rezultat ukazuje da je rak prisutan u sentinel limfnom čvoru i da može biti prisutan u drugim obližnjim limfnim čvorovima i moguće, drugim organima. Ove informacije mogu pomoći ljekaru da ispravno odredi stadijum melanoma, ili obim bolesti u tijelu i razvije odgovarajući plan liječenja.

Šta se dešava tokom SLNB-a?

Tokom SLNB-a, ljekari prvo identifikuju sentinel limfne čvorove ubrizgavanjem radioaktivnog rastvora, plavu boju ili oboje u blizini tumora. Zatim ćete biti uspavani pod opštom anestezijom. U operacionoj sali, vaš ljekar će locirati radioaktivne ili plave limfne čvorove, hirurški ih ukloniti, a zatim ih poslati u laboratoriju na testiranje.

U laboratoriju patolog provjerava prisutnost melanoma u sentinel čvoru. Ako se pronađe melanom, hirurg može ukloniti dodatne limfne čvorove, bilo tokom iste procedure ili tokom naknadnog postupka. SLNB se mogu izvoditi ambulantno ili mogu zahtjevati kratak boravak u bolnici.

SLNB se obično izvodi u isto vrijeme kada se uklanja primarni tumor. Međutim, postupak se takođe može uraditi prije ili poslije uklanjanja tumora. Razgovarajte sa svojim hirurgom o svim pitanjima ili nedoumicama.

Koje su prednosti SNLB-a?

Pored toga što pomaže ljekarima u određivanju stadija melanoma i procjeni rizika da su tumorske ćelije razvile sposobnost širenja na druge dijelove tijela, SLNB može pomoći nekim pacijentima da izbjegnu opsežniju operaciju limfnih čvorova. Uklanjanje dodatnih obližnjih limfnih čvorova radi traženja ćelija raka možda neće biti neophodno ako je sentinel čvor negativan na melanom. Sve operacije limfnih čvorova mogu imati neželjene efekte, a neki od ovih efekata mogu se smanjiti ili izbjeći ako se ukloni manji broj limfnih čvorova.

Koje su potencijalne štete od SLNB-a?

SLNB, kao i drugi hirurški zahvati, može izazvati kratkotrajni bol, otok i modrice na mjestu operacije i povećati rizik od infekcije. Pored toga, neki pacijenti mogu imati kožne ili alergijske reakcije na plavu boju koja se koristi u SLNB-u. U rijetkim slučajevima, otok – ono što ljekari nazivaju edem ili tačnije limfedem – rezultat je SLNB. Još jedna potencijalna šteta je lažno negativan rezultat biopsije – to jest, ćelije raka se ne vide u sentinel limfnom čvoru iako su prisutne i možda su se već proširile na druge regionalne limfne čvorove ili druge dijelove tijela. Lažno negativan rezultat biopsije daje pacijentu i ljekaru lažni osjećaj sigurnosti u pogledu obima raka u tijelu pacijenta.

Šta istraživanje kaže o SLNB u melanomu:

Istraživači su istraživali da li pacijenti sa melanomom čiji je sentinel limfni čvor negativan na rak i koji nemaju kliničke znake zahvatanja drugih limfnih čvorova takođe mogu biti pošteđeni opsežnije operacije limfnih čvorova u vrijeme uklanjanja primarnog tumora. Meta-analiza 71 kliničke studije koja je uključivala podatke od 25.240 pacijenata sugeriše da je odgovor na ovo pitanje „da“. Ova meta-analiza je otkrila da je rizik od recidiva regionalnih limfnih čvorova kod pacijenata sa negativnim SLNB bio 5 procenata ili manje.

Operacije melanoma