Treba Da Znate

Šta činiti tokom godine?

U vašim mislima na početku svake godine trebalo bi biti obećanje samom sebi – da se zdravije hranite, prestanete da pušite i da više brinete o svom zdravlju. Bez obzira da li imate rak kože ili želite da smanjite rizik od njegovog razvoja, postoji mnogo načina da održite kožu zdravom. Pokušaj, da se napravi previše promjena odjednom može biti porazan i povećati šanse za neuspjeh. Umjesto toga, pokušajte da izaberete jednu stavku na listi ispod i držite se toga tokom sljedeće godine kako biste smanjili šanse za razvoj raka kože.

Godišnji pregled kože kod dermatologa

Rak kože je veoma izliječiv sa stopom preživljavanja od 99 procenata kada se otkrije i liječi rano. Kada se ne otkrije dok ne dostigne uznapredovalu fazu, stopa preživljavanja pada na 15 procenata. Godišnji pregled kod dermatologa značajno povećava vaše šanse da se rak kože otkrije u ranim fazama. Potrebno je samo da izdvojite jedan sat godišnje.

Samopregled mjesečno

Osim godišnjeg pregleda kod dermatologa treba jednom mjesečno izvršiti samopregled. To uključuje korišćenje ogledala pune dužine i provjeru bilo kakvih promjena u postojećim mladežima i bilježenje novih tačaka, lezija ili mladeža i skretanje pažnje dermatologu na njih. Brojne aplikacije mogu vam pomoći da izvršite samopreglede kože.

Očistite lice svako veče prije spavanja

Iako šminka nije povezana sa rakom kože, čišćenje lica je dobra praksa. Ostavljanjem, šminka može da zarobi slobodne radikale koji oštećuju vašu kožu. Slobodni radikali su molekuli kiseonika koji proizvode upalu i oštećuju funkciju kože i mogu izazvati promjene u vašim genima, što može dovesti do raka kože.

Izbjegavajte sunčanje

Sunčanje je povezano sa rakom kože. Kada vam koža potamni ili izgori od boravka na suncu ili solarijumu, pokazuje oštećenje. A to oštećenje može dovesti do raka kože, bora i preranog starenja. Da biste bili bezbjedni, klonite se direktnog sunca između 10:00 i 16:00, kada su UV zraci najjači. Nosite zaštitnu odjeću, kao što su šeširi sa širokim obodom, naočare za sunce i dugi rukavi  – ako morate biti na suncu.

Jedite više voća i povrća

Određene namirnice sadrže visoke nivoe antioksidanata, što može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka, uključujući rak kož. Pokušajte da zamjenite jednu prerađenu hranu svakog dana zdravom alternativom.

Razmotriti:
  • Hrana bogata beta karotenom, uključujući šargarepu, tikvice, slatki krompir i dinju.
  • Hrana sa visokim sadržajem likopena, uključujući paradajz, kajsije i papaju.
  • Hrana bogata omega 3, uključujući orahe i laneno sjeme.
  • Hrana bogata vitaminom C uključujući limun, limete, jagode i maline.
  • Hrana bogata vitaminom E uključujući bademe, suncokret, spanać i soju
  • Hrana sa visokim sadržajem cinka, uključujući slanutak, sočivo i crni pasulj.
Odvikavanje od pušenja

Ako pušite, ovo je vjerovatno bio vaš prioritet i u prošlosti. Sada nema vremena za odustajanje. Ne samo da uzrokuje prerano starenje kože i povećava šanse za razvoj srčanih bolesti i raka pluća, već povećava i rizik od razvoja karcinoma skvamoznih ćelija. Postoji mnogo programa i lijekova koji će vam pomoći da prestanete da pušite.

Koristite kremu za sunčanje svakodnevno

Sve ove stavke za zdravu kožu ne bi bila potpuna bez pominjanja važnosti kreme za sunčanje. Američka akademija za dermatologiju preporučuje kremu za sunčanje širokog spektra sa najmanje SPF 30. Kremu za sunčanje treba nanositi svaki dan, bez obzira na vremenske prilike, pri izlaska napolje i ponovo nanositi svaka dva sata tokom dana.