Treba Da Znate

9 skrivenih znakova upozorenja

Znate kako izgleda melanom, zar ne? Vjerovatno ste vidjeli slike velikog braon mladeža sa nazubljenim ivicama. I dok je to slika koju većina nas priziva kada pomislimo na melanom, to nije jedini znak ovog raka kože. Neki su daleko manje očigledni. Melanom možda nije braon; možda nije mladež—možda se neće ni pojaviti na vašoj koži! Razgovarali smo sa vrhunskim stručnjacima za rak kože kako bismo odredili najskrivenije oblike malignog melanoma.

Neravnomjerno pigmentisan dio kože

Kod ljudi u boji, melanom se ne pojavljuje uvijek kao mladež. Ponekad samo izgleda kao tamna lezija ili mrlja tamne kože. I često se pojavljuje na mjestima na kojima ne biste očekivali da će melanom rasti: na tabanima ili dlanovima. Melanom na tamnoj koži je daleko rijeđi nego kod svijetle puti, ali kada se desi, često je smrtonosniji jer se obično nalazi u kasnijoj fazi. Još jedan razlog više da budete prilagođeni svim promjenama u svom tijelu!

Tamna linija na noktima

Kada se melanom prvi put pojavi na vašem noktu, više liči na modricu ispod nokta. Zove se subungualni melanom, što u prevodu znači „melanom ispod nokta na ruci ili nozi“. Ovaj tip se obično pojavljuje kao tamna, vertikalna linija niz dužinu vašeg nokta. Tokom vremena, linija se može proširiti, pokrivajući veći deo vašeg nokta. Takođe je poznat kao akralni lentiginozni melanom (ALM), melanom na vašim rukama, stopalima ili noktima.

Pigmentacija u desnima

Tamna tačka na desnima može signalizirati melanom sluzokože, izuzetno rijedak oblik raka kože koji se pojavljuje na sluzokoži – u ustima, nosu, genitalijama, pa čak i u respiratornom i GI traktu. Melanom sluzokože čini 1,4% svih slučajeva melanoma, ali je posebno smrtonosan u poređenju sa drugim oblicima bolesti. Osim pigmentiranih lezija u ovim sluzokožom obloženim područjima, drugi simptomi mogu uključivati bol, krvarenje, kvržice ili promjene u vašem GI traktu kao što su dijareja ili zatvor.

Mladež sa oreolom

Oreol može imati pozitivnu asocijaciju (anđeli!), Ali kada postoji bijeli prsten oko mladeža, možda biste željeli da ga pokažete dermatologu. U rijetkim slučajevima, bijeli krug oko mladeža može značiti melanom. Depigmentacija se može pojaviti i oko normalnih mladeža, ali može sugerisati da se nešto dešava sa vašim imunološkim sistemom. Dakle, vrijedi ga provjeriti, posebno ako je mladež sa oreolom čudnog oblika i asimetričan.

Bezbojna izbočina

Skloni smo da smatramo da su melanomi braon ili crne boje, ali oni mogu biti ružičasti ili crvenkasti ili nemaju boju, pojavljujući se kao mrlja ili izbočina u boji mesa. To se zove amelanotični melanom. Posebno ga je teško dijagnostikovati jer često izgleda kao drugi oblici raka kože, kao što su karcinomi bazalnih ćelija, ili čak samo cistične bubuljice ili ožiljno tkivo.

Mladeži čudnog izgleda

Ako ste prekriveni mladežima čudnog oblika, imate veće šanse da razvijete melanom – 12 puta veći rizik ako imate samo 10 atipičnih mladeža, prema Fondaciji za rak kože. To se zove sindrom displastičnih nevusa, što znači da imate puno mladeža koji imaju neke nepravilne karakteristike. Mnogi od nas će imati displastične nevuse koji se smatraju blagim i umjerenim, ali sve što je ozbiljno displastično postaće melanom ako se neukloni.

Bilo kakav znak krvi

Novo ili postojeće mjesto koje iznenada počinje da krvari je crvena zastavica za melanom ili drugu vrstu raka kože. „Jednom sam imao pacijenta sa melanomom koji je više ličio na krvavi trag na koži, kao da je bio traumatizovan“, kaže dr Vuleri-Lojd. „U početku nisam ni razmišljao o melanomu.“ Zaključak: Svaki mladež koji svrbi, krvari ili curi mora biti pregledan od strane ljekara, u idealnom slučaju dermatologa, obučenog da uoči ove rijetke oblike melanoma.

Novo malo mjesto

Čuli ste da mladeži koje imaju prečnik veći od gumice olovke (6 mm) su potencijalno melanom. Ali to ne znači da treba da ignorišete male stvari. Iako smatramo da je maligni melanom veliki, u početku se može pojaviti kao mala, tamna tačka koja jednostavno izgleda jezivo. Melanomi mogu biti male crne tačke koje nisu veće od vrha olovke. Svaki novi ili postojeći mladež koji se izdvaja od ostalih po boji, obliku ili veličini, treba da pregleda ljekar.

Imate tamnu mrlju u oku

Ponekad melanom nije na vašoj koži, već u oku (uvealni melanom). Ova vrsta je posebno nezgodna jer tumor nije lako vidljiv golim okom. Trebaće vam oftamolog da to uoči. Možete primjetiti tamniju tačku na šarenici oka ili promjenu u obliku zenice. Ostali simptomi uvealnog melanoma uključuju zamagljen vid, gubitak vida i plutače (one zlatne mrlje koje lebde oko vašeg vida). Ako imate bilo šta od ovoga, posjetite očnog doktora.