Treba Da Znate

Zašto je melanom tako smrtonosan?

AKO ste VI ili neko koga volite upravo dobio dijagnozu melanoma stadijuma 4, vjerovatno vam je potrebna pomoć – upravo sada – da razumijete šta to znači. Zamolili smo stručnjaka za melanom da podijele svoje znanje o stadijumu 4 melanoma i da ponude informacije i savjete o tome kako se nositi sa dijagnozom. Evo njihovih stručnih odgovora na neka od vaših najhitnijih pitanja.

Šta je melanom stadijuma 4?

Faza 4 je najnapredniji oblik melanoma. „To je kada se melanom preselio sa kože u mozak ili drugi organ. Promjena postojećeg mladeža ili nova izraslina na koži mogu signalizirati melanom, ali u stadijumu 4 simptomi su različiti. Teška istina je da ako se ne otkrije rano, melanom će se brzo proširiti, a kada postane metastatski, nije izliječiv. Trenutna srednja stopa preživljavanja za melanom stadijuma 4 je pet godina.

Zašto je melanom tako smrtonosan?

Od tri glavna karcinoma kože – karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija su druga dva – melanom je najmanje čest. Ali on predstavlja većinu smrtnih slučajeva zbog svoje sposobnosti da se širi na druge organe.

Kako se dijagnostikuje melanom stadijuma 4?

Redovne kontrole tijela od strane medicinskog stručnjaka su ključne, jer se devet od 10 slučajeva melanoma smatra spriječivim. Uzroci uključuju oštećenje DNK od UV sunčeve svjetlosti, genetiku i porodičnu istoriju, pa čak i sunčanje u zatvorenom prostoru, što može povećati vaš rizik za 35%. Vaš ljekar može da uradi krvne testove, biopsiju tkiva iz promjenljivog rasta kože ili da koristi ultrazvučno skeniranje ili druge alate za snimanje da bi utvrdio da li ga imate i u kojoj je fazi.

Kako se melanom stadijuma 4 razlikuje od ranih oblika?

Stadijum određuje nekoliko faktora, ali prvenstveno koliko je rak porastao i da li je metastazirao ili ne. Faze od 1 do 3 određuju se kako rak kože izgleda pod mikroskopom. Traži se karakteristike kao što su koliko milimetara duboko prodire rak, da li je mikroskopski prisutna ulceracija i da li postoji veliki broj ćelija koje se dijele. U stadijumu 4, rak je napredovao do udaljenih dijelova tijela, limfnih čvorova ili organa.

Šta je prva stvar koju treba uraditi nakon dijagnoze faze 4?

Sa toliko informacija koje su lako dostupne na internetu, lako je se uspaničiti. Dakle, prva stvar koju treba da uradite kada vam se dijagnostikuje melanom stadijuma 4 je da dobijete sve informacije koje možete da dobijete od svog ljekara. Trebalo bi da ga pitate: Koja je prva terapija koju mogu da dobijem? Kako se daje? Koji su neželjeni efekti?  Da li sam u većem riziku od neželjenih efekata? Pacijenti uvijek treba da dobije i drugo mišljenje.

Kako se liječi napredni melanom?

Tumori kože i uvećani limfni čvorovi se hirurški odstranjuju, kao i metastaze na unutrašnje organe će takođe hiruški biti uklonjene. Metastaze koje  se ne mogu ukloniti, obično se liječe zračenjem, imunoterapijom, ciljanom terapijom ili hemoterapijom. Stariji tretmani kao što je hemoterapija se vrlo rijetko koristi, jer imunoterapije i ciljane terapije daju izuzetno superiorne rezultate. Imunoterapija se odnosi na upotrebu lijekova za stimulisanje imunološkog sistema pacijenta da uništi ćelije tumora. Bilo samostalno ili u kombinaciji, imunoterapija je prva terapije za većinu ljekara.

Šta je ciljana terapija za melanom?

Za razliku od hemoterapije, koja napada bilo koju vrstu ćelija koje se brzo dijele, ciljane terapije lijekovima su usmjerene na specifične genetske mutacije u ćelijama melanoma. Onkolog bi preporučio ciljanu terapiju na osnovu različitih razmatranja, uključujući genetski profil raka, procjenu prethodno isprobanih terapija, obim i lokaciju metastaza, opšte zdravlje pacijenta i sposobnost da toleriše režim liječenja , pregled neželjenih efekata i još mnogo toga.

Koji su neželjeni efekti liječenja melanoma?

Svi tretmani melanoma imaju neželjene efekte – možda ćete morati da isprobate više od jedne terapije da biste pronašli najbolju za vas. Neke kombinacije ovih lijekova mogu izazvati blaže simptome nalik gripu, a neke mogu izazvati stanja koja ugrožavaju život kao što su zapaljenje pluća, jetre i mozga. Ali svačiji odgovor je drugačiji, pa obavezno razgovarajte sa svojim ljekarom o svim potencijalnim rizicima i prednostima vašeg liječenja.

Postoji li nova istraživanja o melanomu 4. faze?

Ljekari su ohrabreni novim studijama o liječenju metastatskog melanoma. Melanom je postao ogledalo za uspješno liječenje raka. U poređenju sa prije 15 godina, naši tretmani su daleko efikasniji sa manje neželjenih efekata. Pronalazimo kreativnije načine da angažujemo sopstveni imuni sistem za liječenje raka za koji se nekada smatralo da je smrtna kazna. Nadamo se da ćemo pronaći nove terapije iz više kliničkih ispitivanja. Ljekari sada dobijaju više informacija o tumorima pacijenata kako bi pomogli u određivanju faze, prognozi i liječenju.