Treba Da Znate

Nakon dijagnoze melanoma

DIJAGNOZA MELANOMA može biti zastrašujuća. Strah od fatalne i užasne bolesti uočen je kod svih bolesnika. Ovo, zajedno sa izolacijom i osjećanjem bespomoćnosti, može vas učiniti ranjivim na probleme mentalnog zdravlja. U stvari, oko 30% ljudi sa melanomom kaže da imaju značajan psihološki stres, kao što su anksioznost ili depresija. Zato je ključno voditi računa o svom mentalnom zdravlju, kao i o fizičkom zdravlju tokom liječenja.

Stres zbog dijagnoze

Sasvim je prirodno da se osjećate uznemireno ubrzo nakon dijagnoze. Možda imate misli o smrti i umiranju, ili razmišljate o svojoj budućnosti i o tome kako će dijagnoza uticati na vašu porodicu. Možda ćete se usredsrediti na sve stvari koje ne možete da uradite zbog liječenja ili kako ćete morati da odustanete od aktivnosti u kojima uživate.

Anksioznost i depresija tokom liječenja

Anksioznost i depresija su najčešći problemi mentalnog zdravlja koje možete iskusiti tokom liječenja melanoma. Razumljivo je biti zabrinut zbog testova i skeniranja kojima morate da se podvrgnete. Možete brinuti o efektu koji će tretman imati na vaš svakodnevni život. Dok se podvrgavate tretmanima, možda ćete postati depresivni. Ako nemate podršku, tretman i njegovi neželjeni efekti mogu da vas ostave izolovanim.

Liječenje uma i tijela

Liječenje melanoma treba da uzme u obzir vaše tijelo i um. Um, tijelo i duh imaju uzajaman odnos i međusobno se uslovljavaju. Programi liječenja raka treba da integrišu liječenje uma i tijela. Ovo uključuje terapiju smjehom, terapiju kućnim ljubimcima, terapiju muzikom i duhovno savjetovanje. Vrijedi pitati svog doktora o ovim opcijama.

Mentalno zdravlja tokom liječenja

Zvuči čudno, ali ponekad može biti teško shvatiti da li ste depresivni ili vaša anksioznost uzrokuje probleme. Kada ste duboko u ovim emocijama, možda ćete smatrati da su promjene raspoloženja opravdane. Možda i jesu, ali one takođe mogu ometati vaš tretman. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti predlažu da razgovarate sa svojim ljekarom o obavljanju redovnih pregleda mentalnog zdravlja kako biste mogli da pratite promjene u anksioznosti i depresiji i da ih se što brže riješite.

Vježbaj redovno

Fizička aktivnost je ključna za vaše mentalno zdravlje. Preživjeli od raka koji vode fizički aktivan život imaju nižu stopu depresije. Naravno, trebalo bi da razgovarate sa svojim ljekarom kako biste odredili bezbjedan nivo i vrstu aktivnosti za vas. Ako ostanete aktivni, to vam može pomoći da se bolje osjećate fizički i emocionalno, a posebno je motivirajuće znati da ne dozvoljavate raku da vas spriječi da živite svoj život. To uključuje kretanje!

Pronađite podršku

Podrška može napraviti veliku razliku tokom vaše borbe protiv raka. Oslonite se na prijatelje i rođake i potražite grupe za podršku, bilo lično ili onlajn. Takođe možete kontaktirati psihološko savjetovalište kako biste pronašli ljude sa kojima možete podijeliti svoja iskustva i pobjede. Prema studiji, pacijenti sa melanomom koji su imali društvenu podršku bili su sposobniji da koriste pozitivne metode suočavanja od onih bez ikakve podrške.

Održavajte zdrav način života

Pravilna ishrana i adekvatna vježba i san igraju ulogu u vašem oporavku. Kada vodite zdrav način života, imate više energije i možete bolje da se nosite sa stresom i umorom koji izazivaju testovi i tretmani (i njihovi potencijalni neželjeni efekti) koji stoje na vašem putu ka izlečenju.

Organizujte svoje medicinske podatke

Kada vam se dijagnostikuje melanom, dobijate ogromnu količinu informacija: o bolesti, testovima koji su vam potrebni, vašoj prognozi i još mnogo toga. Može biti teško pratiti sve informacije i rezultate dijagnostičkih testova. Koristite svesku ili registrator da sakupite sve relevantne detalje na jednom mjestu. Stavite zajedno imena i kontakt informacije svog doktora, datume zakazivanja, rezime onoga što se dogodilo i rezultate testova. Ovo vam može pomoći da imate više kontrole nad svojom situacijom.

Pogled u budućnost

Prolazak kroz liječenje melanoma može biti iscrpljujuće. Možda ne želite da gledate u budućnost, ali to vam može pomoći da povratite osjećaj nade. Napravite planove za stvari koje želite da uradite kada se vaš tretman završi ili kada se osjećate dovoljno dobro da izađete iz kuće. Dajte sebi nešto čemu ćete se radovati u bliskoj budućnosti, kao i dalje. A u međuvremenu, nemojte se plašiti da se obratite za pomoć.