Treba Da Znate

Da li je mladež kancerogen

OD DETINJSTVA DO 40. godine, naša koža proizvodi između 10 i 40 mladeža, koji su u osnovi skupovi pigmentiranih ćelija (tzv. nevusi). Uglavnom, ovi mladeži su bezopasni. Zapravo je rijetko da melanom nastane iz već postojećeg mladeža. Umjesto toga, 71% melanoma se pojavljuje kao nove tačke. Da biste bili na oprezu, pazite na nove ili promjenljive mladeže i obratite pažnju na mladeže koji izgledaju drugačije od drugih. Evo znakova za početak.

Računajte

50 ili više mladeža povezano je sa povećanim rizikom od razvoja melanoma (najozbiljnijeg tipa raka kože), prema Američkoj akademiji za dermatologiju, Nacionalnom institutu za rak i drugim organizacijama. Međutim, mnogi ljudi sa melanomom nemaju rutinski povećan broj mladeža. Zaključak: Ako imate puno mladeža, morate biti na oprezu, ali oni sa manje takođe treba da obrate pažnju na sljedeće znakove.

Sagledajte boju

Zdravi mladeži su najčešće čvrsto preplanuli, smeđi ili crni. Nasuprot tome, ako mladež sadrži različite boje, poput nijansi smeđe, žute ili crne, to može biti razlog za zabrinutost. Kancerogene mrlje takođe mogu izgledati crvene, ružičaste, bijele ili plave. Na kraju, obratite pažnju na mladeže koje su tamniji ili drugačije boje od okolnih mladeža.

Znajte da boja nije sve

Nemojte zanemariti čudnu izraslinu samo zato što boja nije zabrinjavajuća: ponekad kancerogeni mladeži mogu biti iste boje kao i vaša koža, kao u slučaju amelanotičnog melanoma. A za obojene osobe, ako su smeđe mrlje takođe staklaste, to može ukazivati na karcinom bazalnih ćelija, koji se pojavljuje kao roze ili biserne boje na ljudima svijetle puti.

Ispitajte oblik i simetriju

Ne-kancerogeni mladeži su uglavnom okruglog ili ovalnog oblika, dok su melanomi često asimetrični. (Ako biste povukli liniju kroz centar mladeža i jedna polovina se ne poklapa sa drugom polovinom, taj mladež bi bio asimetričan.) Da li to znači da su svi atipični mladeži rak kože? Ne. Ali postojanje ove vrste mladeža je faktor rizika za razvoj melanoma i nažalost, ne postoji način da se sa sigurnošću utvrdi da li je mladež atipičan ili kancerogen bez posjete dermatologu.

Čuvajte se bola ili svraba

Često, rak kože ne izaziva nikakve zaista dosadne simptome sve dok rak ne naraste prilično veliki. Uz to, oko 28% lezija karcinoma kože – obično nemelanomskih karcinoma kože, kao što su karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija – uključuje bol, a 37% je praćeno svrabom. Međutim, akralni lentiginozni melanom, najčešći podtip melanoma kod crnaca koji nisu latinoamerički, može biti povezan sa bolom, svrabom, ulceracijom i krvarenjem. Bolna, svrbežna ili osjetljiva mjesta koja ne prolaze za nedjelju dana treba da pregleda dermatolog.

Istražite granicu

Kada su ivice mladeža neravne, nazubljene ili zaobljene, za razliku od glatkih, to se smatra znakom upozorenja na rak kože. Takođe izgled raka kože i atipičnih mladeža može uveliko varirati. Drugim riječima: Kancerogeni mladež se možda neće poklopiti sa više znakova upozorenja. Dakle, najvažnije je da potražite bilo šta novo, promjenljivo ili neobično na svojoj koži i da odmah posjetite doktora.

Procjenite veličinu

Istina, kancerogeni mladež može biti bilo koje veličine, ali zvono za uzbunu bi trebalo da se oglasi ako je bilo koja lezija prečnika 6 mm ili veća. To je otprilike veličine gumice za olovke. Još jedan znak je: Svaka promjena veličine mladeža, obično povećanje. Ako ste zabrinuti da vaš mladež pokazuje bilo koji znak upozorenja, to je valjan razlog da se posjeti dermatolog. U idealnom slučaju, dermatolog bi otkrio melanom dok je manji.

Pregledajte teksturu

Provjerite površinu mladeža: Da li se uopšte promjenila? Da li izgleda izgrebano ili ljuskavo? Da li je tvrda ili kvrgava? Da li je kora? Da li je vaš mladež povišen? „Sve ove stvari mogu ukazivati na rak kože. Pametno je prilagoditi se promjenama teksture kože čak i pre bilo kakvih promjena mladeža. Razlog: prekancerozne izrasline na koži (aktiničke keratoze) počinju kao grube mrlje ili ljuskave izbočine na delu tijela izloženom suncu.

Identifikujte ružno pače

Samo zato što je mladež, pa, ružan, ne znači da je kancerogen. Međutim, većina normalnih mladeža na tijelu izgleda slično. Svaki mladež koji na bilo koji način strši među ostalima na vašem tijelu je ružno pače i trebalo bi da bude dodatno ispitan. Možda je prestupnik veći (ili manji) od ostalih. Možda je tamniji (ili svetliji) od vaših drugih mladeža. Ili je to možda jedina podignuta oznaka. Bez obzira na sve, ako je drugačije, neka to provjeri dermatolog.

Označite mjesto koje sporo zarasta

Mladeži i mrlje na koži mogu se ogrebati, udariti i posjeći, ali inače zdrav mladež bi trebalo brzo da zaraste. Ako se ne izliječi u roku od tri nedjelje, to može biti znak raka kože, uključujući melanom, karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija. To upozorenje o raku važi čak i ako se, recimo, krvarenje ili curenje javljaju samo povremeno; ako se ranica na koži zacijeli, a zatim se vrati; ili ako se krasta razvije i zarastanje kraste traje nekoliko nedjelja.

Budite prilagođeni svakoj vidljivoj promjeni

Promjena oblika, veličine ili boje mladeža ukazuje na to da se melanom možda razvijo. Povećanje visine mladeža takođe podiže crvenu zastavicu, jer to ukazuje na vertikalni rast ispod površine kože. U stvari, nova kvrga može ukazivati na nodularni melanom, drugi najčešći tip melanoma, koji čini 10% do 30% svih slučajeva. Zapamtite, rak kože može ličiti na nešto tako neopisivo poput bubuljica ili crvene mrlje, pa je važno da često provjeravate kožu i vodite računa o svim promjenama.