Treba Da Znate

13 stvari koje bi trebali znati o melanomu

MELANOM JE izuzetno čest oblik raka: drugi je po učestalosti kod muškaraca starosti od 20 do 39 godina i treći kod žena u istoj starosnoj grupi. Od tri tipa karcinoma kože, je i najopasniji. Dobra vijest: melanom je 98% izliječiv ako se otkrije na vrijeme.

Rak ćelija koje prave pigment

Melanom se javlja u vašim melanocitima, ćelijama koje koži daju boju tako što proizvode pigment koji se zove melanin koji pomaže u apsorpciji UV svjetlosti, štiteći vaše ćelije od oštećenja. Ali ako se sami melanociti oštete, oni izmiču kontroli, formirajući kancerogeni tumor (tj. melanom). Na površini kože, melanom obično izgleda kao tamni mladež ili ružičasta ili bezbojna kvrga koja ne liči na vaše druge mladeže.

Najsmrtonosniji od svih karcinoma kože

U poređenju sa drugim vrstama karcinoma kože, karcinomom bazalnih ćelija (BCC) i karcinomom skvamoznih ćelija (SCC), melanom ima reputaciju najgoreg u grupi. Melanom može biti smrtonosan jer ima tendenciju brzog  širenja. Kada se melanom proširi na obližnje limfne čvorove, petogodišnja stopa preživljavanja je 65%. Kada se proširi do udaljenih organa, pada na samo 25%. Alarmantno, jeste, ali nije sve tako crno kako izgleda.

Izlečiv kad se otkrije rano

Kada se melanom otkrije u ranoj fazi – to jest, kada se nalazi samo u gornjem sloju kože i još se nije proširio na limfne čvorove i druge organe – jedini tretman koji je neophodan je obično hirurško uklanjanje. Hirurgija uključuje uklanjanje tumora, kao i ivice zdrave kože kako bi se osiguralo da nema kancerogenih ćelija. Za melanom u ranoj fazi, petogodišnja stopa preživljavanja je 98%, prema Američkom društvu za rak.

Ultravioletno zračenje najveći krivac

Ultraljubičasto svijetlo, bilo od sunca ili solarijuma, odgovorno je za većinu melanoma. U stvari, 86% svih melanoma potiče od izlaganja UV zračenju, pokazala su istraživanja. Melanom je povezan sa kratkim, intenzivnim izlaganju suncu tokom vremena. Dakle, opekotine od sunca tokom vašeg višegodišnjeg izlaganja ​​ili korišćenja solarijuma mogu doprinijeti velikim oštećenjima u DNK vaših melanocita. U stvari, samo pet opekotina od sunca tokom vašeg života udvostručuje rizik od razvoja melanoma.

Može se pojaviti bilo gdje

Sunce nije samo krivo za melanom, jer se ponekad pojavljuje i na mjestima koja su rijetko kada izložena sunčevom svjetlošću: unutrašnjost usta, genitalije, ispod noktiju, na tabanima, pa čak i u organima kao što je bešika. Kako je to moguće? Genetika, igra veliku ulogu. Porodična istorija i nasledne mutacije gena mogu povećati rizik. Svi oni sa srodnikom u prvom koljenu sa melanomom imaju 74% veću vjerovatnoću da ga isto dobiju u poređenju sa onima bez srodnika sa melanomom.

Različito utiče na muškarce, različito na žene

I muškarci i žene dobijaju melanom, ali kada, gdje i koliko je ozbiljan može uticati vaš pol. Istraživanja su pokazala da žene češće nego muškarci dobiju melanom pre 49. godine – najčešće na nogama. Međutim, veća je vjerovatnoća da će muškarci umrijeti od melanoma pre 50. godine. To može biti zato što se kod muškaraca često pojavljuje na dijelovima tijela koje je teže pratiti. Nakon 50 godina, melanom je češći kod muškaraca nego kod žena.

Postoji više od jedne vrste melanoma

Stručnjaci su identifikovali četiri kategorije: Površinski šireći melanom  činii 70% svih slučajeva, a počinje u gornjem sloju kože i širi se ka spolja. Tanak je i ravan sa neravnim ivicama. Nodularni melanom, koji se obično pojavljuje kao crna, crvena, ružičasta ili bistra izbočena kvrga, brzo se širi u dublje slojeve kože. Lentigo maligna melanom javlja se kod starijih ljudi, pokazujući se kao ravna, smeđa mrlja koja se širi i tamni. Akralni lentigo melanom (ALM) pojavljuje se na dlanovima, tabanima i unutar noktiju kao crne trake.

Većina melanoma su potpuno nove izrasline

Ako provodite dosta vremena na praćenje postojećih mladeža – provjeravajući ih da li postoje promjene u boji, teksturi ili obliku – nastavite to da radite, ali treba znati: čak jedna trećina melanoma razvija se iz postojećih mladeža koja duže vrijeme imate na koži. Ipak ogromna broj su potpuno nove izrasline. Dakle, skenirajte svoje tijelo. Posebno obratite pažnju na ono što ranije niste uočavali; melanomi rođeni iz novih izraslina imaju tendenciju da budu agresivniji od onih koji se razvijaju u postojećim mladežima.

Kako uočiti melanom?

Koristite provjerenu ABCDE metodu.

AAsimetrija: Jedna polovina je drugačija od druge polovine.

B Ivice: Nepravilne, zaobljene ili loše definisane granice

CBoja: varira od jedne oblasti do druge (nijanse žute ili braon, crne, crvene, bele ili plave)

DPrečnik: Prečnik od 6 mm ili veći (veličina gumice za olovku)

E Evolucija: Izgleda drugačije od ostalih, ili se mijenja u veličini, boji ili obliku

Tehnologija olakšava otkrivanje

Vizuelna provjera kože ostaju zlatni standard za otkrivanje melanoma, ali nove tehnologije olakšavaju označavanje potencijalno problematičnih mjesta. Ljekari često koriste aplikacije za snimanje fotografija (oslanjanje na vještačku inteligenciju) da bi otkrili melanom. Međutim, nisu svi doktori za melanom zadovoljni ovim, jer mogu da daju lažni osjećaj sigurnosti. Najbolji način: Budite oprezni i pratite sopstvenu kožu, posebno ako ste u većem riziku od razvoja raka kože.

Melanom je manje čest kod tamne kože

Kada se pojavi, prognoza je lošija nego kod svjetlijeg tena kože. Zašto? Ovi melanomi imaju tendenciju da se pojave na rukama ili stopalima, tako da nisu uvijek tako vidljivi. I pošto melanom nije uobičajen kod tamne kože ova populacija ga možda i ne traži, zbog čega se često dijagnostikuje u kasnijim fazama.

Pregled krvi može dati prognozu

Kada se dijagnostikuje, genetsko profilisanje može reći da li je melanom niskog ili visokog rizika, a to se može uraditi jednostavnim testom krvi. Ovaj test može dati informacije o vjerovatnoći preživljavanja i može pomoći ljekarima da odluče da li su invazivni testovi poput biopsije limfnih čvorova neophodni.

Više ljudi nego ikad preživi melanom

Broj novih slučajeva je u porastu, ali se očekuje da će se broj smrtnih slučajevi od melanoma u godinama pred nama smanjiti. Stručnjaci to pripisuju inovacijama u liječenju, uključujući ciljane lijekove i imunoterapiju. Ciljane terapije kao što su BRAF i MEK inhibitori bave se ključnim proteinima koji podstiču tumore melanoma da rastu. Imunoterapija povećava zalihe T-ćelija, imunih ćelija koje se bore protiv raka. Razlog za nadu!