Treba Da Znate

8 komplementarnih tretmana

Znamo, dijagnoza melanoma u stadijumu 4 može biti zastrašujuća. Ako se trenutno suočavate sa tim, vjerovatno imate doktora koji radi na vašem liječenju, koje može uključivati operaciju, ciljane tretmane, imunoterapiju, hemoterapiju i zračenje. Stručnjaci predlažu da se koriste komplementarni tretmani kako bi upravljali stresom, ublažili neželjene efekte lijekova i unapredili zarastanje. U kombinaciji sa tradicionalnom medicinom, ova praksa može pomoći u poboljšanju kvaliteta života kada imate uznapredovali melanomom. (Kada se koriste umjesto konvencionalne medicine, to je poznato kao alternativni tretman.) Obavezno obavjestite svog doktora o bilo kom komplementarnom tretmanu koji koristite.

Vježbe za više energije

Vježbe,  iznova i iznova pokazuju da pomažu kod umora izazvanog rakom.  To takođe pomaže kod kvaliteta života, anksioznosti i depresije. Jedna mala studija specifična za melanom u integrisanoj terapiji raka pokazala je da su oni koji su primali imunoterapiju prijavili manji umor kada su uključili vježbu (77% učesnika je jednostavno hodalo). Koliko je dovoljno? Američki koledž sportske medicine predlaže da pacijenti sa rakom imaju 150 minuta umjerene vježbe nedeljno ili 75 minuta intenzivnog vježbanja.

Znajte da kretanje takođe može podstaći iscjeljenje

Osim što ćete se osjećati bolje, vježbanje može imati pozitivne efekte na vaše stanje. Naučnici koji se fokusirani na to kako da se vježbanje koristi za poboljšanje terapije raka, proučavajući miševe koji trče na traci za trčanje—i iako je još veoma rano, rezultati su obećavajući, došlo je do usporavanja rasta tumora melanoma zbog imunog sistema izazvanog vježbanjem. Niste sigurni koju vrstu vježbe možete da radite? Pitajte svog doktora. Postoje onkolozi za vježbanje ili fiziolozi koji su posebno obučeni za rad sa pacijentima koji boluju od raka.

Jedite svoje antioksidante

Namjernice bogate antioksidansima, supstancama koje mogu spriječiti ili odložiti oštećenje ćelija, mogu pomoći u odbrani od melanoma, pokazalo je istraživanje. Dakle, povećanje unosa tokom liječenja uznapredovalog melanoma takođe ima smisla. Na primjer, zeleni čaj bogat antioksidansima može zaustaviti rast ćelija melanoma. Doktori upozoravaju pacijente da ne koriste zeleni čaj i druge antioksidante u obliku tableta. Još se nezna kako ovi dodaci reaguju sa imunoterapijom i ciljanim lijekovima, jer su ove vrste lijekova još uvijek prilično nove. Dakle, doktori predlažu pacijentima sa melanomom da jedu svoje antioksidante. Ciljajte na voća i povrća.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Bakterije u vašem crijevu igraju veliku ulogu u vašem imunološkom sistemu, tako da ima smisla da veća raznolikost crijevnih bakterija može uticati na to koliko dobro osoba reaguje na imunoterapiju, vodeći tretman za melanom 4. faze. Najbolje što znamo je da je ishrana bogata vlaknima korisna za rezultate imunoterapije i promoviše zdrave crijevne bakterije. Trenutno je u toku istraživačka studija na ovu temu. U međuvremenu, povećanje unosa dijetalnih vlakana (kroz hranu od cijelog zrna, voće i povrće, a ne dodatak vlaknima) dok ste na imunoterapiji može biti od koristi.

Probajte akupunkturu

Odavno je poznato da drevna kineska praksa postavljanja finih igala u određene tačke po cijelom tijelu pomaže kod bolova povezanih sa rakom i simptoma liječenja kao što su mučnina i umor. Međutim, ne postoje studije koje bi pokazale da može pomoći u poboljšanju samog melanoma, ali može pomoći u upravljanju bolom i simptomima povezanim sa rakom i njegovim metastazama. Vrijedi potražiti iskusnog praktičara.

Povežite se sa svojim duhom

Posljednjih godina, ideja o meditaciji kao alatu za vaše zdravlje postala je mejnstrim, posebno među oboljelima od raka. Vježbanje uma i tijela može pomoći kod anksioznosti, stresa, umora, depresije i kvaliteta sna za one koji se liječe od raka, prema Američkom društvu za rak. Preporučuje se za sve one koji se bore sa melanomom u kasnoj fazi. Razvijanje jačeg stanja uma za suočavanje sa svojom bolešću može biti samo od koristi. Meditacija može povećati imunitet i smanjiti hormon stresa kortizol, podstičući zarastanje.

Uzmite u obzir CBD

Vjerovatno znate da medicinska marihuana može pomoći kod bolova i upale, kao i da smanji anksioznost i mučninu dok ste podvrgnuti liječenju raka. Ako to nije za vas, slične koristi ćete dobiti od kanabidiola ili CBD-a, jedinjenja u biljci kanabisa. CBD, koji se često uzima kao tinktura, smanjuje upalu i ublažava bol, a može imati i dodatnu korist posebno za melanom. Kanabinoidi, uključujući CBD, pokazala su barem u studijama na životinjama, mogu smanjiti rast tumora melanoma.

Razgovaraj

Dobijanje psihosocijalne podrške putem terapije razgovorom može vam pomoći da se nosite sa ogromnom dijagnozom i planom liječenja. Savjetovanje je izuzetno korisno za pacijente sa dijagnozom 4. faze. Među najvećim stresovima, je strah od nepoznatog. Pacijenti pitaju kakva je njihova prognoza, a to se zapravo ne može reći, jer zavisi od njihovog odgovora na liječenje. Na neki način, to je mnogo teže nego čuti da imate lošu prognozu. Obučeni profesionalac može vam pomoći da se uhvatite u koštac sa tom neizvesnošću i gomilom teških osjećanja.

Pridružite se grupi za podršku

Postoji snaga u razmjeni naših iskustava i sjedenju sa grupom ljudi koji su ili su bili u vašim cipelama može vam pomoći da se nosite sa dijagnozom melanoma u stadijumu 4 i podstaknete nadu. Posebno pomaže povezivanje sa dugotrajno preživjelima. Možemo da kažemo svojim pacijentima da imamo druge pacijente sa metastatskim melanomom koji su živi pet godina kasnije, ali ako mogu da ih sretnu i vide lično, to zaista može da napravi prilično duboku razliku.