Predstavljen rad Udruzenja pacijenata oboljelih od melanoma RS

„Samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za dobijanje melanoma“

Članovi Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske „Mi smo sa vama“ predstavili svoj rad u Banjaluci.

IZVOR: UKC RS

„U Republici Srpskoj na godišnjem nivou od melanoma oboli od 60 do 70 ljudi, što je veoma mnogo, bolest je u ekspanziji, a zbog odlaženja u solarijume sve češće obolijevaju mladi ljudi“, upozorila je predsjednik novoformiranog Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske „Mi smo sa vama“ Jasminka Sredojević.

„Samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za dobijanje melanoma“, izjavila je Sredojevićeva.

Ona je rekla da je ovo udruženje formirano da bi se podigla svijest o ovoj veoma teškoj i opakoj bolesti, načinima prevencije, kao i svim modalitetima liječenja.

„Ciljevi Udruženja su prvenstveno psiho-socijalna pomoć novooboljelim pacijentima, kao i članovima njihovih porodica, rad na prevenciji nastanka melanoma, kao i da izvršimo edukaciju o melanomu kao veoma teškoj i ozbiljnoj bolesti, te informišemo o dostupnosti terapija za pacijente“, navela je Sredojevićeva tokom promocije ovog udruženja na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su građanima dijeljeni promotivni leci sa informacijama o melanomu.

Ona je rekla da je Udruženje registrovano u martu, te da se prvi put obraćaju javnosti i pozivaju sve pacijente širom Srpske, kao i članove njihovih porodica da im se jave. Ona je istakla da su kontakt brojevi dostupni na društvenim mrežama ili Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske kod tima ljekara koji vode protokol za liječenje melanoma.

 Predstavljen rad Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma  RS IZVOR: UKC RS

Sredojevićeva je dodala da će nakon predstavljanja u Banjaluci to biti učinjeno još u Doboju i još jednom gradu Srpskoj.

Načelnik Klinike za kožne i polne bolesti Jagoda Balaban rekla je da je nažalost sve više mladih oboljelih od melanoma, te istakla značaj prevencije i edukacije pacijenata.

„Riziku su najviše izložene osobe koje imaju svijetlu kožu i koje su sklone opekotinama od sunca, koje su zadobile opekotine od sunca u djetinjstvu, koje puno vremena provode na suncu, izložene su intenzivnom sunčevom zračenju u kratkom periodu /tokom odmora/, koriste solarijume, imaju više od 50 mladeža, u užoj porodici imaju nekoga ko je već imao rak kože, te stariji od 50 godina“, navela je Balaban.

Ona je istakla da je došla podržati Udruženje pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske „Mi smo sa vama“ i dodala da je cilj i uspostavljanje kontakta i dogovora o budućoj saradnji.

Balaban je podsjetila da je Klinika do pandemije virusa korona svake godine u maju organizovala besplatne preglede, te izrazila nadu da će od naredne godine zajednički biti organizovane kvalitetne kampanje, promocija i pregledi velikog broja pacijenata.

 Predstavljen rad Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma  RS IZVOR: UKC RS

Predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma Republike Srbije Savo Pilipović rekao je Srni da se drastično povećava broj pacijentkinja u dobu od 18 do 29 godina života, što je, kako je naveo, posljedica tog nesretnog poriva da djevojke imaju preplanuo ten.

„Ne moramo da umiremo da bismo bili lijepi i da bismo nekoga privukli, mnogo je skupo“, naglasio je Pilipović.

Pilipović, koji je 10 godina pacijent oboljeli od melanoma, kaže da se pretjeranim izlaganjem UV zračenju povećava rizik od dobijanja raka kože.

„U Srbiji imamo, nažalost, puno novih pacijenata sa jako lošim dijagnozama, ovo je nekakav fidbek pandemije kovida 19, svi se javljaju iz četvrtog stadijuma, moraćemo puno da radimo u budućnosti na preventivi da ponovo objašnjavamo ljudima da moraju često kod lekara i brzo kad uoče promenu“, rekao je Pilipović.

Prema njegovim riječima, Srbija je po učestalosti melanoma u sredini kada je evropska statistika u pitanju, a po smrtnosti druga.

„Prema podacima prije pandemije godišnje je u Srbiji bilo oko 700 novooboljelih od melanoma“, naveo je Pilipović.

Pilipović je istakao da je melanom jedini rak koji je vidljiv golim okom i apelovao na sve da se u slučaju uočavanja bilo kakve promjene na koži odmah jave ljekaru.

„Mi moramo da objasnimo ljudima da iako je teško moraju da stignu na vrijeme kod ljekara. Ako uradimo sve što je do nas veliki broj ljudi ćemo sačuvati“, napomenuo je Pilipović i apelovao i na ljekare opšte prakse da kad pregledaju pacijenta obrate pažnju i na melanom.

Pilipović je istakao da ovo udruženje iz Srbije pruža punu podršku Udruženju pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske.

Današnji skup podržali su ljekari Klinike za kožne i polne bolesti UKC Republike Srpske Marijana Tica i Dragana Popović, koja je jedina iz Republike Srpske na subspecijalizaciji iz onkologije u Beogradu i biće jedini dermatolog u Srpskoj sa tom subspecijalizacijom.

Podršku Udruženju „Mi smo sa vama“ pružili su i predstavnici Udruženja oboljelih od melanoma iz Federacije BiH, ali zbog obaveza nisu mogli prisustvovati današnjoj promociji.

(Srna)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *