Sve više oboljevaju osobe mlađe od 30 godina

U REPUBLICI Srpskoj na godišnjem nivou od melanoma oboli do 90 lica, s povećanim obuhvatom lica mlađih od 30 godina, rekla je predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske „Mi smo sa vama“ Jasminka Sredojević.

Sredojevićeva je rekla novinarima u Doboju da je u posljednje vrijeme uočen trend rasta oboljelih od melanoma usljed nemogućnosti obavljanja preventivnih pregleda tokom perioda virusa korona.

– Sve više obolijevaju mlađe osobe od 30 godina, a tome doprinosi i neadekvatna zaštita prilikom sunčanja i odlazak u solarijum – rekla je Sredojevićeva i istakla da je Svjetska zdravstvena organizacija dokazala da solarijum izaziva karcinom kože.

Ona je upozorila da je melanom agresivna bolest i da se po uočavanju bilo kakvih promjena na koži treba hitno javiti dermatologu, ne treba ih ignorisati ili samostalno određivati terapiju, s obzirom da je izlječiv ako se uoči na vrijeme.

– Vrijeme kod melanoma je jako bitno jer brzo može doći od početnog do krajnjeg stadijum –  upozorila je Sredojevićeva.

U sklopu preventivnih aktivnosti Udruženje pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske „Mi smo sa vama“ realizuje projekat „Zajedno smo jači u borbi protiv melanoma“, tokom kojeg će u pet lokalnih zajednica u Srpskoj razgovarati sa građanima i dijeliti informativne brošure o melanomu.

– Kroz ulične akcije želimo upoznati ljude da je melanom agresivna bolest i da se mora podići svijest građana, uputiti kako da se ponašaju kada vide promjenu na koži, kako da se adekvatno zaštite od sunca i da ne treba da idu u solarijum – poručila je Sredojevićeva.

Volonter iz Gradiške Milan Sredojević rekao je da mu je prije četiri godine dijagnostikovan maligni melanom i da je zahvaljujući brzoj intervenciji i terapijama sada samo na kontrolnim pregledima.

On pojašnjava da se radi o mladežu kojeg je imao od rođenja, a koji je počeo da raste, te dodao da je bolest sada pod kontrolom.

(Srna)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *