UPOM: Adjuvantna terapija čuva živote obolelih od melanoma i štedi novac državi

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOM) Savo Pilipović izjavio je danas da bi adjuvantna terapija, koja se još ne nalazi na listi lekova koje pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), mogla da spasi mnoge živote, ali i da uštedi novac državi.

Pilipović je agenciji Beta rekao da se ova terapija prima u trećem stadijumu bolesti, pre nego što melanom metastazira, i to 12 meseci.

„Polovina obolelih koji adjuvantnu terapiju prime za tih godinu dana, ne udje u fazu metastatskog melanoma, za razliku od sadašnjeg procesa lečenja koji se primenjuje tek kada se bolest proširi i koji je jako dug i naporan za pacijente“, objasnio je predsednik UPOM-a.

Pilipović je rekao da se nada da će se ova terapija naći na listi lekova RFZO-a u narednom periodu, jer je veoma skupa i pacijenti sebi ne mogu da je priušte.

Govoreći o prevenciji koja je u fokusu kampanje borbe protiv melanoma, Pilipović je istakao da dolazi leto i da bi gradjani trebalo da se uzdrže od izlaganja suncu i odlaska u solarijume.

„Solarijumi su u Srbiji zabranjeni za mladje od 18 godina, dok stariji moraju dati pristanak, ali se to retko poštuje“, kazao je Pilipović.

Prema njegovim rečima Udruženje će uskoro izaći sa dva zahteva za Ministarstvo zdravlja prvi je da inspekcijske službe budu ažurnije i proveravaju da li se poštuje pravilnik o upotrebi solarijuma, a drugi je potpuno ukidanje solarijuma za sve gradjane.

UPOM je nedavno u Beogradu promovisao i knjigu pod nazivom „Tamna strana sunca priče o melanomu“, u kojoj su priče pacijenata i lekara o borbi sa melanomom, a koja će uskoro biti predstavljena i u drugim gradovima Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *